Terapia durerii

Medicina durerii – LASERTERAPIA

“Laserterapia reprezinta o metoda medicala neconventionala ,sigura si eficace in tratamentul durerilor cronice” .
“ De aceasta metoda au beneficiat milioane de pacienti, la care alte metode au esuat”.
[L.W.Rudick,2007]

Termenul de LASER este acronimul de la “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation “- Amplificarea Luminii prin Stimularea Emisiei Radiatiei ).
Laserul este un dispozitiv care genereaza si amplifica radiatia electromagnetica din domeniul vizibil ,pe baza fenomenului de emisie stimulate a radiatiei. Produce un fascicol monocromatic paralel ,coerent si foarte intens. Laserul este construit din doua sisteme fizice in interactiune; o cavitate rezonanta si un mediu activ, situate in aceeasi cavitate.

Exista mai multe tipuri de laser :

• Cu mediu activ dielectric
• Cu gaz
• Cu mediu activ lichid
• Cu conductori si
• Laseri chimici.

Laserul este utilizat in diferite domenii ale tehnicii ,cat si in medicina (chirurgie,oftalmologie,dermatologie,oncologie sau terapia durerii).
Laserele medicale sint grupate in :

• Lasere de putere inalta (High Power Laser),’calde’,utilizate pentru proceduri chirurgicale – taie,coaguleaza si evaporeaza tesuturile-.Sunt denumite lasere chirurgicale/bisturie.
• Lasere de putere joasa (Low Level Laser Therapy-cold laser ),care sint utilizate pentru stimularea functiilor celulare.Ele nu produc caldura,sint sigure in exploatare si in 30 de ani de utilizare nu au fost semnalate reactii adverse.

Laserterapia in tratamentul durerii cronice ,in contextul masurilor clasice si complementare contribuie foarte eficient la rezolvarea acestora.Statisticile internationale arata ca durerea cronica afecteaza mai multi oameni decat diabetul,bolile de inima si cancerul la un loc, costurile statelor si bolnavilor fiind pe masura.

Efectele laserterapiei la nivel biochimic pot fi reduse la urmatoarele:

• Efecte biostimulatoare/regeneratoare
• Antiinflamatoare
• Antidureroase
Principalele afectiuni care beneficiaza de laserterapie sint :
• Acnea ; alopecia; artrita;arsurile;bursita;celulita;cicatricile;clavusul; contracturile musculare;condropatia rotulei,apendicelui xifoid si coccisului,coxartroza,discopatia,durerea articulatiei temporo-mandibulare,durerea faciala,durerea acromio-claviculara,entorsa,eczema,epicondilita,fracturile,fisurile,fibromialgia,fasciculita plantara, gingivita, guta, hematoamele, herpesul zoster,migrena nevralgica trigeminala, panaritiile, sindromul de tunel carpian,spondiloza,tendinita,tabagismul.

Aparatele moderne de laserterapie sint computerizate ,adaptand in mod automat parametrii de tratament la specificul fiecarei afectiuni. Tratamentele cu laser se efectueaza ambulator , la sediul cabinetului specializat.

Medicul stabileste diagnosticul ,stadiul evolutiv al bolii si oportunitatea laserterapiei ( durata tratamentului,numarul sedintelor,tipul de laser utilizat ,etc).
Tratamentul este complet nedureros,neinvaziv si fara efecte secundare.Medicul si pacientul porta ochelari de protectie in timpul tratamentului.

Pacientii cu dureri cornice ,consecutive afectiunilor prezentate beneficiaza de laserterapie, mai mult decat metodele conventionale de tratament.

Etichete: , ,